Dit bericht kan gelieerde links bevatten. Lees alstublieft mijn openbaarmakingsbeleid.
Mijn favoriete recept voor zure roomkoffiecake is perfect zacht en donzig, gelaagd met kaneelsuiker en altijd zo lekker.
Ik besefte de andere dag dat het is geweest twee decenia sinds mijn kamergenote, Natalie, me voor het eerst leerde hoe ik de beroemde zure roomkoffiecake van haar familie moest maken. Geen idee hoe dat mogelijk is, want het voelt als gisteren dat we samen een storm aan het bakken waren in onze kleine studentenkeuken. Maar al die jaren later – en talloze partijen koffiecake later – moet ik zeggen dat dit nostalgische recept een van de favorieten aller tijden van onze familie blijft. ♡
Het bevat een eenvoudig beslag gemaakt met basisingrediënten uit de voorraadkast en zure room met verlaagd vetgehalte, waarvan de pittige smaak de zoetheid hier perfect in evenwicht houdt en de cake helpt bakken om ongelooflijk vochtig te worden. Dan voegen we tussen de lagen cake een knapperige snufje kaneelsuiker toe (plus wat gehakte noten, als je dat wilt). En dan, voor een laatste laag verwennerij, vind ik het altijd heerlijk om er snel een glazuur van 2 ingrediënten overheen te druppelen. Deze cake laat je huis gegarandeerd absoluut hemels ruiken terwijl hij in de oven aan het bakken is. En als het eenmaal in plakjes is gesneden, lekker warm wordt opgediend met een warme kop koffie op een luie weekendochtend, weet ik niet of er een heerlijkere manier is om de dag te beginnen.
Laten we samen wat koffiecake bakken, vrienden!
Zure Room Koffie Taart Ingrediënten
Hier zijn een paar opmerkingen over de ingrediënten voor zure roomkoffiecake die je nodig hebt om dit recept te maken. (Ook voor iedereen die misschien nieuw is met koffiecake, er is geen echte koffie in het recept opgenomen. Het is een cake die bedoeld is om te worden geserveerd met een hete kop koffie. ♡)
- Boter: Dit recept vereist een stok (1/2 kop) ongezouten boter. Maar als je alleen gezouten boter bij de hand hebt, geen zorgen, verminder gewoon de hoeveelheid zout tot 1/4 theelepel.
- Suiker en meel: We gebruiken witte kristalsuiker en bloem voor alle doeleinden in het cakebeslag.
- Zuiveringszout en bakpoeder: We gebruiken zowel baking soda als bakpoeder als rijsmiddel.
- Eieren: Twee eieren dienen om het cakebeslag aan elkaar te binden.
- Zout: Ik heb dit recept geschreven met fijn zeezout, wat ik altijd in mijn keuken gebruik. Als u alleen gejodeerd tafelzout bij de hand heeft, houd er dan rekening mee dat u de hoeveelheid zout met de helft moet verminderen.
- Zure room: Ik heb dit recept voor zelfgemaakte koffiecake altijd gemaakt met magere zure room, maar volle zure room zou ook prima werken.
- Vanille-extract: We zullen wat vanille-extract toevoegen (zelfgemaakt of winkel gekocht) om de smaak van de cake op te warmen.
- Topping van bruine suiker: Een eenvoudige mix van witte kristalsuiker, bruine suiker en gemalen kaneel zal dienen als onze vulling en topping voor de cake. Voeg gerust wat gehakte walnoten of pecannoten toe als je dat ook wilt.
- (Optioneel) Glazuur: Tot slot, als je een snel glazuur over de cake wilt sprenkelen voor een extra vleugje zoetheid, klop dan gewoon wat poedersuiker en melk tot een geheel.
Hoe koffiecake te maken
Volledige instructies voor het maken van koffiecake staan in het onderstaande recept, maar hier zijn een paar extra tips die ook nuttig kunnen zijn:
- Verdeel de kaneelvulling. In plaats van het kaneelsuikermengsel in de gaten te houden om het te verdelen, meet ik altijd een snelle 1/4 kop van de vulling af om ervoor te zorgen dat er gelijke hoeveelheden zijn voor de twee lagen.
- Voeg lepel voor lepel de tweede laag beslag toe. Dit beslag is vrij dik en kan een beetje onhandig zijn om over de kaneelsuikervulling te smeren om de tweede laag te vormen. Dus ik raad altijd aan om het in kleine klontjes over de kaneelsuiker te lepelen en het dan voorzichtig in een gelijkmatige laag te verdelen met een spatel of een mes. Dit werkt veel beter dan het beslag in één grote klodder toe te voegen. Maar maak je geen zorgen als je tweede laag beslag niet perfect egaal is… het zal nog steeds heerlijk zijn!
- Warm genieten. Dit recept voor koffiecake houdt het een paar dagen goed, maar ik moet zeggen dat het zo is vooral hemels warm uit de oven geserveerd met een kopje koffie. Beveel ten zeerste aan om jezelf een warm stuk te snijden!
Meer zoete ontbijttraktaties
Op zoek naar meer lekkere ontbijtgebakken producten om te proberen? Hier zijn een paar van mijn favorieten:
Afdrukken
klok icoonbestek pictogramvlag icoonmappictograminstagram-pictogrampinterest-pictogramfacebook-pictogrampictogram afdrukkenvierkanten pictogramhart pictogramhart solide pictogram
Beschrijving
Mijn favoriete recept voor zure roomkoffiecake aller tijden is perfect zacht en donzig, gelaagd met kaneelsuiker en altijd zo lekker.
Ingrediënten koffiecake:
- 1/2 kop ongezouten boter, kamertemperatuur
- 1 kopje gegranuleerde witte suiker
- 2 grote eieren
- 2 kopjes meel voor alle doeleinden
- 1 theelepel natriumcarbonaat
- 1 theelepel bakpoeder
- 1/2 theelepel fijn zeezout
- 1 1/2 kopjes (12 ons) zure room met verlaagd vetgehalte
- 2 theelepels puur vanille extract
Kaneel-Suiker Topping Ingrediënten:
- 1/4 kop gegranuleerde witte suiker
- 1/4 kop verpakte bruine suiker
- 1 1/2 theelepels gemalen kaneel
- 1 kopje gehakte pecannoten of walnoten (optioneel)
Optioneel glazuur:
- 1/2 kop poedersuiker
- 1 tot 2 theelepels melk
- Bereid de oven en ovenschaal voor. Verwarm de oven tot 350 ° F. Mist een 9 x 13-inch ovenschaal met kookspray.
- Meng de droge ingrediënten. Klop in een kleine mengkom de bloem, bakpoeder, bakpoeder en zout tot een geheel. Opzij zetten.
- Meng het beslag. Klop in de kom van een keukenmixer boter en witte kristalsuiker op middelhoge snelheid gedurende 2 minuten tot een licht en luchtig mengsel. Voeg vanille en eieren een voor een toe aan het mengsel en klop goed na elke toevoeging. Voeg de helft van het bloemmengsel toe aan het botermengsel en meng op middelhoge snelheid tot het net is gecombineerd. Voeg de helft van de zure room toe en meng tot een geheel. Herhaal met de resterende helft van het mengsel van droge ingrediënten, gevolgd door de resterende zure room, meng tot gecombineerd.
- Bereid de kaneel-suiker topping voor. Klop in een aparte kleine kom de kristalsuiker, bruine suiker, gemalen kaneel en noten (indien gebruikt) tot een geheel.
- Laag het beslag. Giet de helft van het beslag in de voorbereide bakvorm en verdeel het in een gelijkmatige laag. Strooi de helft van de kaneelsuikertopping gelijkmatig over het beslag. Voeg het resterende beslag met lepels gelijkmatig toe aan de kaneel-suiker-topping (dit maakt het gemakkelijker te smeren) en verdeel het beslag voorzichtig in een gelijkmatige laag. Strooi de resterende kaneelsuikertopping gelijkmatig over het beslag.
- Bakken. Bak gedurende 30 minuten, of tot een tandenstoker die in het midden van de cake is gestoken er schoon uitkomt. Zet de ovenschaal op een rooster en laat hem minstens 10-15 minuten afkoelen voordat je hem serveert.
- Maak het glazuur. Als je ondertussen een glazuur wilt gebruiken, klop dan de poedersuiker en 1 theelepel melk tot een geheel. Voeg indien nodig een extra theelepel melk toe om het glazuur te verdunnen tot een miezerige consistentie. Of als het te dun lijkt, voeg dan extra poedersuiker toe.
- Dienen. Sprenkel het glazuur over de bovenkant van de warme koffiecake. Snijd, serveer en geniet!
Notities
Recept bron: Recept van mijn goede vriendin, Natalie.
Deel dit bericht